woensdag 13 oktober 2010

Neemt belangstelling voor Lam Gods-diefstal af?Neemt de belangstelling voor de diefstal van De Rechtvaardige Rechters af? Als je op Google afgaat, zou je denken van wel.
Op de Google-dienst Insights for Search kun je nagaan wat de evolutie is van zoektermen die mensen ingeven op de populaire zoekrobot. Als je de Belgische resultaten voor "rechtvaardige rechters" opvraagt, verschijnt een gestaag dalende lijn sinds 2004 (het begin van de beschikbare gegevens). Vooral na 2007 is de belangstelling maar lauw. (De resultaten kunnen vertekend zijn omdat tot 2006 op de VRT-televisiezender Canvas een humoristisch programma liep met de naam De Rechtvaardige Rechters.)
Af en toe zie je een piek. De grootste pieken doen zich in voor in 2004, wanneer de media veel aandacht besteden aan de zeventigste verjaardag van de diefstal (en ook mijn boek De wraak van het Lam Gods verschijnt), in 2005, wanneer het vierde boek van Karel Mortier verschijnt, en in 2006, wanneer het VRT-televisieprogramma Koppen het over de zoektocht in de Sint-Laurentiuskerk in Antwerpen en de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Laken heeft en de kranten ondertussen veel aandacht besteden aan een nieuwe poging in Sint-Baafs. Een laatste, bescheiden piek zie je in juni 2008, wanneer het parket de grote middelen laat aanrukken om in een parkeergarage in de Gentse Sint-Jansvest te gaan graven.
De 75e verjaardag, in april 2009, is ook nog goed voor een opflakkeringetje, maar het aantal zoekopdrachten is dan maar 18 procent meer van de hoogste piek in 2005. Patrick Bernauw had het vorig jaar al over een zekere "rechtersmoeheid".

2 opmerkingen:

Harry Cuypers zei

Tja, misschien is het wel normaal dat de belangstelling afneemt. Ik volg het nu al vijf jaar, en ook bij mij ligt het al eens stil. Al kijk ik wel elke dag naar het speurforum, af en toe plaats ik een posting. Er zijn ook geen nieuwe aanwijzingen waar er eventueel moet gezocht worden. En nieuwbakken speurders kunnen buiten het forum en enkele websites wel info bijeengaren, maar een boek te pakken krijgen is al heel wat anders. En daar begint het toch mee, voor mij toch. Mortier, Cels, Saint- Hilaire, jouw boek, allemaal onvindbaar. Ofwel betaal je er soms een schandelijke prijs voor. Ik heb hier acht boeken staan waaronder 'De wraak van het Lam Gods' maar bijna steeds was er slechts 1 exemplaar aanwezig. Alleen 'Satanslied' lag in de Makro in grote hoeveelheden, maar eens uitverkocht was het ook afgelopen. Ik heb het er nooit meer gezien en ik winkel daar veel, ik werk er namelijk. Maar je weet nooit wat er kan opduiken, toch een tip of de RR zelf. Verleden week nog werden twee schilderijen plots ontdekt die veel geld waard zijn. Ze waren dan nog niet eens verstopt maar lagen open en bloot te wachten op een vinder. Er is dus nog hoop. Bij mij waren de RR in ieder geval een dankbaar onderwerp om er een roman over te schrijven.

Patrick zei

In Standaard Boekhandel op de Kouter in Gent zag ik vorige week nog een schoon, vers exemplaar liggen van het laatst verschenen boek van Mortier! Rep u er naar toe! :)