woensdag 6 oktober 2010

Eindelijk een museum

Eindelijk een museum. Het STAM. Een museum dat de geschiedenis van Gent vertelt. Een museum ook dat over de diefstal van De Rechtvaardige Rechters vertelt. Eindelijk krijgt dit prachtige verhaal een plaats in een museum - onbegrijpelijk dat dit niet veel eerder is gebeurd.
Gisteren werd het museum aan de pers voorgesteld (VRT-televisiejournaal, Radio 1, De Gentenaar). Zaterdag (9 oktober) gaat het open voor het publiek.
Het STAM had aan mij gevraagd het concept uit werken en beeldmateriaal te zoeken voor de Rechtvaardige Rechters-zaal. De ontwerpers van Tijdsbeeld & Pièce Montée hebben het vormgegeven.
Het zijn eigenlijk twee zaaltjes. In het eerste wordt de enorme impact van de diefstal opgeroepen. In een ruimte die de Vijdkapel suggereert (de wakkere bezoeker zal in de geometrie een echo van het Lam Gods herkennen), eist een kopie van het schitterende Lam Gods alle aandacht op, vooral door dat grote gat links onderaan, de plaats waar de twee gestolen panelen zaten. Dit is de scène waar het publiek zich de ochtend van 11 april 1934, de ochtend na de diefstal, kwam aan vergapen.
In de tweede ruimte belandt de bezoeker midden in het onderzoek, een onderzoek dat nu al meer dan zeventig jaar duurt. Op drie van de vier muren zijn foto's, kaarten en processen-verbaal aangebracht, allemaal wat schots en scheef geplakt, met overal pijlen ertussen die mogelijke verbanden blootleggen, net zoals in een politiecommissariaat waar speurders alles op een groot bord aanbrengen. In de vierde muur zitten veertien lades, met daarin reproducties van de veertien brieven die de mysterieuze D.U.A. aan bisschop Coppieters heeft geschreven.
Bij de zoektocht naar goede beelden zijn we in het Gentse Stadsarchief op enkele fascinerende foto's gestoten, dankzij Storm Calle en André Capiteyn, onder meer foto onderaan. Hij komt van persfotograaf Geo Pieters (geen familie); het Stadsarchief bezit een hele reeks glasnegatieven van hem. Het is een van de zeldzame foto's waarbij het geschonden Lam Gods met gesloten zijluiken wordt getoond. Dit is wat suisse Oscar Van Bouchaute moet hebben gezien toen hij de vroege ochtend van 11 april 1934 de diefstal ontdekte. Ik zou hier uren naar kunnen kijken...



Volgende bericht op woensdag 13 oktober 2010.

Geen opmerkingen: