donderdag 27 januari 2011

Opnieuw Laken

Een voormalige politiecommissaris uit Brussel lanceerde gisteren een nieuwe theorie over de bergplaats van De Rechtvaardige Rechters. Rudy Maes, nu gepensioneerd, vermoedt dat het paneel op de begraafplaats van Laken (Brussel) ligt.
Hij baseert zich op de afpersingsbrieven, zegt hij in Het Nieuwsblad. Hoofdverdachte Arsène Goedertier schreef daarin onder meer dat het paneel niet uit zijn bergplaats kan worden gehaald "zonder de publieke aandacht de trekken." Ook de (niet bevestigde) uitspraak van een familielid van Goedertier dat het paneel zich ergens "tussen de engelen" bevindt, inspireerde Maes.
Rudy Maes. (Foto Het Nieuwsblad)
Het is niet de eerste theorie die naar Laken wijst. In 2000 stelde de Antwerpse politieagent Chris Noppe voor het eerst dat De Rechtvaardige Rechters in de crypte van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken verborgen ligt, juist naast de begraafplaats dus. Op de landkaart had hij lijnen getrokken tussen de belangrijkste plaatsen van de Lam Gods-diefstal, vooral tussen de postkantoren in Gent, Brussel en Antwerpen waar de afpersingsbrieven waren afgestempeld: de lijnen sneden elkaar boven de crypte in Laken. Ten tijde van de diefstal, april 1934, was daar het graf in aanbouw van de koning die twee maanden voordien was omgekomen: Albert I.
Noppe zag sindsdien ook gelijkenissen tussen taferelen op het Lam Gods en het landschap van het park van Laken. En in de letters D.U.A. en A.N.S. waarmee de afperser zijn brieven ondertekende, ontwaarde hij een code, geografische coördinaten die elkaar zouden snijden vlakbij de kerk van Laken.

1 opmerking:

vincent zei

Een nieuw bericht wordt niet meer verwacht? Het einde van de queeste?