woensdag 19 augustus 2009

Opnieuw Overmere


Volgens een Gentse advocaat zit De Rechtvaardige Rechters bij een bedevaartskapel in Overmere, op een steenworp van het Donkmeer. Dat schreef De Gentenaar gisteren (en ook AVS besteedde er ondertussen aandacht aan). Nieuwe gegevens draagt de advocaat niet aan, wel een nieuwe interpretatie van bestaande gegevens.
Eigenlijk gaat het om een variatie op een theorie die 23 jaar geleden al eens werd geponeerd. Die wees toen naar de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten, beter bekend als de Bareldonkkapel. Ten tijde van de diefstal en afpersing, in 1934, werden naast de kapel een ommegang met kapelletjes en een monumentale calvarieberg opgericht. Beide werden gemaakt door de Zeelse beeldhouwer Aloïs De Beule.
In 1986 lanceerde de gepensioneerde ambtenaar Julien Vertonghen de hypothese dat hoofdverdachte Arsène Goedertier het Lam Godspaneel in de calvarieberg had verborgen. Nu zegt advocaat Johan Vanden Abeele (op de foto bij een van de kapelletjes - fotograaf Gianni Barbieux) dat het paneel in een van de kapelletjes vlakbij zit.
De kapelletjes zijn volgens de berekeningen van Vanden Abeele 2,4 meter hoog en 1,65 meter breed, groot genoeg voor het paneel.
De sleutel tot Vanden Abeeles theorie is een foto van bestuursleden van mutualiteit De Eendracht in Wetteren, die mee werd opgericht door Goedertier. “Alle bestuursleden hebben van dicht of ver iets met de diefstal te maken”, zegt Vanden Abeele. “Op de foto staat echter ook Aloïs De Beule, beeldhouwer en vriend van Goedertier. De Beule heeft in de loop van 1934 de ommegang gebouwd. Een ideale gelegenheid voor Goedertier, die Overmere op zijn duimpje kende, om tijdens de aanleg het paneel weg te stoppen in de spouw van een van de kapelletjes in aanbouw. Men heeft ooit gegraven onder het grafmonument van De Beule, enkele tientallen meter verder, maar nooit zijn de kapelletjes onderzocht.”
In een steen op een van de kapelletjes staat gebeiteld: “O Mededogende O Goedertieren O Zoete Maagd Maria”.
Overmere (deelgemeente van Berlare) ligt vlakbij Wetteren, waar Goedertier het grootste deel van zijn leven heeft gewoond. Goedertier bracht enkele jaren van zijn jeugd door in Overmere, waar zijn vader toen koster was. Honoré Coppieters is geboren in Overmere. Coppieters zou later als bisschop van Gent dertien afpersingsbrieven ontvangen in verband met het gestolen Lam Gods-paneel.

1 opmerking:

Patrick zei

Ik ben al op weg met mijn breekhamer! "1m65 breed": ik zou er nog nét inpassen :) Hoeveel gekende bergplaatsen hebben we nog te herkauwen? Ik ga voor het pand "DUA" in de Veldstraat waarvan trouwens het voorbije weekend in het Patershol een oude foto lag (Tentoonstelling “Gent 360° Aarde” in de gewezen brouwerij van het Caermersklooster).